Hírek

2023. május 02. 20:59

Pünkösd elővételezése volt – Értékelő sajtótájékoztatót tartottak a pápalátogatásról

Egyházi, kormányzati és rendvédelmi vezetők tartottak sajtótájékoztatót Ferenc pápa magyarországi apostoli útjáról május 2-án Budapesten, a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében.

A sajtótájékoztatót Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a pápalátogatás előkészítésének kormányzati felelőse, valamint Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Tóth Tamás, az MKPK titkára, a pápa magyarországi apostoli látogatásának általános koordinátora, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a pápalátogatásért felelős operatív törzs vezetője, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója és Kuczik János Zoltán, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese tartotta.

A Magyar Kurír tudósítását ITT olvashatják.

2023. május 01. 07:47

Egyházi vezetők a pápalátogatásról

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Szentatya távozása után többek között így fogalmazott a Magyar Kurír munkatársának: „Ez egy nagyszerű látogatás volt. Az egész magyarság számára nagy élmény volt, és a Szentatyának is. Ferenc pápa és kísérete megtapasztalta azt a szeretetet, ami a látogatás egész idején körbevette őket. Az utazás jelmondatának megfelelően, Krisztus a jövőnk, a Szentatya mindvégig az optimizmust, az élet értékébe vetett hitét, bizalmát sugározta felénk.”

A beszélgetést ITT olvashatják.

„A Szentatya értékelni tudja azt a geopolitikai helyzetet, amiben mi, magyarok leledzünk a Kárpát-medence területén, Európa közepén, Kelet és Nyugat határán, ennek megfelelően a hídépítésre helyezi a hangsúlyt, arra, hogy a határok ne elválasszanak minket, hanem a kapcsolódások lehetőségét kínálják fel.” – nyilatkozta Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Magyar Kurírnak.

Az interjú ITT érhető el.

2023. április 30. 19:31

Operatív törzs: a pápalátogatás rendben, rendkívüli események nélkül zajlott le

Ferenc pápa magyarországi látogatása rendben, rendkívüli események nélkül zajlott le - közölte a pápalátogatás biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vasárnap késő délután az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint vasárnap 18 óra 8 perckor a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről felszállt Ferenc pápa repülőgépe, ezzel hivatalosan véget ért a Szentatya magyarországi apostoli útja.

   A háromnapos látogatáson több százezren találkozhattak Őszentségével, a legtöbben a vasárnapi Kossuth téri szentmisén vettek részt.

    Az operatív törzs köszönetet mondott a Szentatya személyi védelmét ellátóknak, a rendvédelmi szerveknek, az egyházi és állami közreműködőknek és szervezőknek, valamint az önkénteseknek, a zarándokoknak és a látogatóknak, hogy hozzájárultak Ferenc pápa apostoli útjának sikeréhez.

    Tudatták: a Szentatya magyarországi apostoli útjának biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs befejezte munkáját.

    Ferenc pápa háromnapos apostoli útjáról, a látogatáshoz kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámolt a közmédia szinte valamennyi csatornája.

Forrás: MTI

2023. április 30. 19:26

Ferenc pápa hazaért és megköszönte a Szűzanya oltalmát

Ferenc pápa április 30-án este, 19.25-kor érkezett vissza a római Fiumicino repülőtérre Magyarországi látogatásáról, ami a 41. nemzetközi apostoli útja volt.

A Szentatya április 30-án este, hazatérve Magyarországról, mint minden apostoli út végén, a Santa Maria Maggiore-bazilikába ment, és megállt imádkozni Salus Populi Romani Mária-ikonhoz előtt. Ezután visszatért a Vatikánba.

Forrás: Vatikáni Sajtóközpont

2023. április 30. 16:10

Felszállt a gép - Ferenc pápa elutazott Budapestről

Ferenc pápa hivatalos búcsúztatására a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren került sor. Az eseményen jelen volt Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke; Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa; Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke; Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolita; Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes és Tóth Tamás, az MKPK titkára, Ferenc pápa apostoli útjának koordinátora. Ezzel befejeződött Őszentsége Ferenc pápa magyarországi apostoli útja.

Deo gratias!

2023. április 30. 14:50

Ferenc pápa az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán (PPKE ITK)

Ferenc pápa délután a PPKE ITK épületében az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozott. A Szentatyát Kuminetz Géza rektor köszöntötte, majd tanúságtételekre került sor.

A Szentatya beszédében kiemelte, „hány és hány elszigetelt, nagyon közösségi és kevésbé közösségi ember él közöttünk, akik mintegy ördögi körben a technológia vigaszaihoz folyamodnak, hogy kitöltsék azt az ürességet, amit éreznek, és egyre eszeveszettebben kergetik ezeket, miközben a kegyetlen kapitalizmus rabszolgái lesznek és saját gyengeségeik még fájdalmasabbá válnak abban a társadalomban, amelyben a külső gyorsaság kéz a kézben jár a belső törékenységgel… a kultúra és az egyetem szerepe ebben a kontextusban érvényesül a legjobban. Az egyetem ugyanis, az a hely, ahol a gondolat születik, növekszik és érlelődik, nyíltan és összhangban. Ez az a „templom”, ahol a tudás arra hivatott, hogy kiszabaduljon a birtoklás és felhalmozás szűk korlátai közül.”

A Szentatya beszéde ITT érhető el.

A pápának átadott ajándékról ITT olvashatnak.

2023. április 30. 09:17

Kérlek benneteket: nyissuk ki a kapukat! - Szentmise Ferenc pápával

A Szentatya látogatásának harmadik napján, április 30-án, vasárnap délelőtt elnökölt a Kossuth téri szentmisén. A sok ezer hívő előtt elhangzott beszédében többek között ezt mondta: „Testvérek, a kifelé lét azt jelenti, hogy Jézushoz hasonlóan mindannyian nyitott kapukká válunk. Szomorú és fájdalmas zárt kapukat látni: önzésünk zárt kapuit azok előtt, akikkel nap mint nap elmegyünk egymás mellett; individualizmusunk zárt kapuit egy olyan társadalomban, amely sokakat azzal fenyeget, hogy elsorvasztja őket a magány; a szenvedők és a szegénységben élők iránti közönyünk zárt kapuit; a zárt kapukat azokkal szemben, akik idegenek, mások, menekültek, szegények. Végül pedig egyházi közösségeink zárt kapuit: bezárkózva magunk közé, bezárkózva a világ előtt, bezárkózva azok előtt, akik „nincsenek rendben”, bezárkózva azok előtt, akik Isten bocsánatára vágynak. Kérlek benneteket: nyissuk ki a kapukat!”

Ferenc pápa beszéde ITT elérhető.

Erő Péter bíboros, prímás köszöntőjét ITT olvashatják.

A Szentatya mise végén elmondott szavait ITT érik el.

2023. április 30. 07:51

Merhetünk nagyot álmodni! – Fiatalok a Ferenc pápával való találkozásról

Ferenc pápa magyarországi apostoli útjának második napján, április 29-én délután a Papp László Budapest Sportarénában 11 ezer fiatallal találkozott, akik határainkon innen és túlról azért érkeztek, hogy a Forráspont keretében együtt ünnepeljenek a Szentatyával, és meghallgassák az ifjúsághoz intézett szavait. A rendezvény után többen is megosztották friss élményeiket a Magyar Kurírral.

A tudósítás ITT érhető el.

2023. április 30. 07:24

Ferenc pápa a nunciatúrán fogadta Karácsony Gergely főpolgármestert

Április 29-én, visszatérve az apostoli nunciatúrára, az ifjúsággal való találkozás után a pápa fogadta Budapest főpolgármesterét, Karácsony Gergelyt feleségével és gyermekeivel együtt. A családias hangulatú magánaudiencia körülbelül tizenöt percig tartott.

2023. április 29. 18:29

Köszöntő és tanúságtételek az Arénában

Ferenc pápa április 29-én délután a fiatalokkal találkozott a Papp László Budapest Sportarénában. Az egyházfőt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának elnöke köszöntötte, majd tanúságtételek hangzottak el.

Palánki Ferenc püspök köszöntőjét ITT, a tanúságtételeket pedig ITT érhetik el.