A Magyar Katolikus Egyház és a menekültek ellátása

A Katolikus Karitász a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából közvetlenül a háború kirobbanását követően gyorssegélyt indított az ukrajnai válsághelyzetben. A menekültek ellátására azonnal felkészítette kelet-magyarországi logisztikai központját és a határ közelében található önkéntes csoportjait. A Katolikus Karitász a hosszútávú és célzott segélyezés érdekében több alkalommal egyeztetett a Caritas Europával és a Caritas Ukrajna vezetőségével a kialakult drámai helyzetről.

A Katolikus Karitász 2022 telén az elsők között 3 teherautónyi segélyszállítmányt küldött a menekültek fogadására a határhoz. A szállítmány többek között 100 matracot, takarókat, bébiételt, tartós élelmiszert tartalmazott. A hosszútávú segítségnyújtás érdekében, a menekültek ellátására Fehérgyarmaton és Nyíregyházán ideiglenes központot hozott létre a segélyszervezet, a helyi egyházmegyei karitász szervezetekkel közösen.

Az elmúlt egy év alatt a krízis és a hosszútávú segítségek különböző módjait dolgozta ki a segélyszervezet. A Karitász által működtetett barabási segítségpontra naponta több százan érkeztek a háború első hónapjaiban. Mára átlépte a 12.000-ret az itt jelentkezők száma. Az első időszakban a budapesti Keleti pályaudvarnál több ezer menekült, a Budapesti Olimpiai Központban kialakított tranzitváróban 2022 május közepe óta 9.000 fő kapott a Karitásztól segítséget. Szállásaikon, melyek plébániák, közösségi házak, magán lakások, lelkigyakorlatos központok épületeiben voltak és vannak, sok ezren töltöttek el rövidebb-hosszabb időt. A segélyszállítmányokat egyrészt Kárpátaljára, másrészt Ukrajna belső pontjaira szállította a Karitász. Eddig hat alkalommal indítottak segélyszállítmányt Ukrajna belső területeire, ezek együttes értéke több mint 500.000.000 Ft.

A Katolikus Karitász ukrán menekülteknek segít a Keleti Pályaudvaron
A Katolikus Karitász ukrán menekülteknek segít a Keleti Pályaudvaron
Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

Az évek óta tartó gazdasági válság és a háború miatt Ukrajna lakossága nagyon nehéz szociális helyzetben van, különösen Kárpátalja lakossága. Ezért erre a területre több mint 300 tonna tartós élelmiszert, higiéniás eszközt, fertőtlenítő szert, aggregátort, fűtő panelt szállított a Karitász, illetve három járási kórházat orvosi műszerekkel, eszközökkel támogattak. Ezek mellett az MKPK a kárpátaljai szervezetek munkáját 8 kisbusszal és szállításra alkalmas járművel is segítette.

A hosszú távú segítségnyújtás érdekében júniusban Budapesten Integrációs Központot nyitottak, ahol a lakhatásban, a munkahelykeresésben, az ügyintézésben és a gyermekek beiskoláztatásában segítik a hazánkban letelepedő ukrán menekülteket. E mellett helyet kap a melegség, és szeretet kinyilvánítása is: a Karitász közös karácsonyi ünnepséget és nyári táboroztatást szervezett az itt élő ukrán és kárpátaljai gyerekeknek.

Az Integrációs Központ munkája számokban:

  • A Magyarországra érkező menekültek támogatására fordított segítségnyújtás értéke az elmúlt egy évben meghaladta az 1.000.000.000 forintot.
  • 60.000.000 Ft értékben kapott közel 1300 család lakhatási- vagy megélhetési támogatást, illetve tárgyi vagy utalvány támogatást.
  • Több, mint száz család kapott albérleti támogatást vagy lakhatási hozzájárulást
  • 50 család 91 gyermeke kapott iskolakezdési támogatást
  • 100 ukrajnai gyermek nyaralt Balatonakalin a Karitász Táborban
  • A budapesti karácsonyi rendezvényen 45 család, összesen 194 fő vett részt.
  • Emellett információs és pszichoszociális támogatás és gyermekfoglalkozások is segítik a menekült családokat.

A menekültek támogatását célzó programok a továbbiakban is folytatódnak. A segítségnyújtás egy éve alatt a Katolikus Karitász országos hálózatában működő egyházmegyei Karitász Központok is bekapcsolódtak a menekültek ellátásába és emellett óriási társadalmi összefogás valósult meg.

A Katolikus Karitász Barabáson segíti az ukrán menekülteket
A Katolikus Karitász Barabáson segíti az ukrán menekülteket
Fotó: Lambert Attila